Mallorcàlia

La «patinada» de J. R. Bauzá

mallorcalia | 11 Octubre, 2010 19:30

El 8 d’octubre passat, el president del Partido Popular, en una entrevista a Ona Mallorca, va amenaçar que, si governava l’any 2011, derogaria la Llei de normalització lingüística. Hores més tard explicava que s’havia equivocat de norma i que realment es volia referir al Decret de mínims i a la normativa que regula els requisits de coneixements lingüístics per accedir a l’Administració pública.

Costa de creure que tot plegat hagi estat una patinada desafortunada de Bauzá, pels motius següents:

1. Amb el seu suposat lapsus, Bauzá ha aconseguit que parlassin d’ell, encara que fos per criticar-lo, dins i fora de les Balears. La repercussió mediàtica de les seves declaracions difícilment l’hauria aconseguida d’una altra manera.

2. Una vegada més, ha convertit la llengua en una qüestió problemàtica a ulls dels ciutadans, una qüestió en què tot s’hi val. La reacció de determinats defensors del català anunciant un gran conflicte social si arribava a complir l’amenaça li ha acabat d’arrodonir la feina.

3. Quan Bauzá fa veure que rectifica, de fet rebla el clau del que havia dit inicialment, ja que derogar el Decret de mínims o la normativa que regula els coneixements de català per accedir a l’Administració suposaria tomar les normes més importants desplegades en aplicació de la Llei de normalització lingüística. Però, com que ho va dir quan tothom ja havia cremat els cartutxos per defensar aquesta darrera, la seva proposta real haurà quedat gairebé sense crítica o resposta, de manera que pot arribar a semblar un mal menor acceptable.

Massa gols per tractar-se d’una badada, cosa que indueix a pensar que darrere hi ha una estratègia ben premeditada.

Davant provocacions de personatges com Bauzá no és gaire productiu respondre-hi frontalment ni acceptar l'envit a la discussió en els termes en què la proposen. La demagògia no es pot rebatre amb arguments, perquè no és argumentativa, sinó que cerca remoure la visceralitat de la gent.

Ara bé, tampoc no podem quedar mans plegades quan qui podria arribar a ser president de les Illes Balears manyucla la qüestió de la llengua d’una manera que el converteix en indigne d’ocupar aquest càrrec algun dia.

Què podem fer, aleshores? En una situació normal, un discurs com el del president del Partido Popular el desqualificaria automàticament davant l’opinió pública: quin ciutadà confiaria el Govern a un individu que mostra tanta d’ignorància. Si és ignorant en les qüestions que afecten la llengua, com podem estar segurs que no ho sigui també en les qüestions relacionades amb l’economia, la sanitat, el turisme, etc.?

Una bona estratègia podria ser, per tant, fer evident la ignorància del senyor Bauzá, que el desacredita clarament. I fer-la evident amb arguments que la majoria de la gent pugui entendre. Per exemple, hauria estat molt bé que la periodista que l’entrevistava, quan el senyor Bauzá va dir que aquí no deim got sinó tassó, li hagués demanat en quina posició quedaven els parlants de Menorca o d’Eivissa, que diuen got. O que, quan va dir que aquí deim capell i no barret, li hagués demanat què era el famós Rasputín, si no una casa de barrets, o si a ell no li sabia greu que la gent li posàs el barret d’ignorant.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by LifeType - Design by BalearWeb