Mallorcàlia

Una legislatura malbaratada

mallorcalia | 21 Juliol, 2010 20:40

Llegim al Diari de Balears del 20 de juliol que l’OCB insta el Govern a aplicar el pla de normalització lingüística aprovat fa més d’un any i onze mesures urgents per la llengua per poder fer un balanç positiu d'aquesta legislatura pel que fa a la política lingüística.

Ens temem que els incansables amics de l’OCB pequen d’optimisme, perquè és difícil que en els poc més de nou mesos que queden de legislatura es faci el que no s’ha fet en tres anys. I el balanç d’aquests tres anys en té ben poc, de positiu. Aquesta haurà estat, malauradament, una legislatura tudada en matèria de llengua. En el futur potser qualque estudiós del tema intentarà trobar una explicació a una realitat que a nosaltres ens té tan perplexos com decebuts.

Aquests tres anys hem vist com des d’una direcció general de política lingüística gestionada pel PSM s’ha fet una política que el PP podria subscriure sense arrufar gens el nas: subvencions i marxandatge, i poca cosa més. Com diu el mestre Albert Bastardas, creure que fer política lingüística és subvencionar una llengua demostra una mentalitat política conservadora. I regalar paraigües, gorres o camisetes amb eslògans buits de contingut frega el ridícul (a part de ser una tudadissa irresponsable de doblers públics). El cas és que l’única diferència detectable entre Margalida Tous i el seu predecessor, Miquel Melià, està en el discurs: aquest darrer desbarrava cada vegada que badava la boca per parlar de llengua, mentre que de la senyora Tous encara no sabem si en té cap, de discurs sobre la llengua.

El més greu no és que el Bloc confiàs la política lingüística del Govern a una gent, amb Margalida Tous al capdavant, que aviat va demostrar que no donava resposta amb eficàcia als reptes que tenia plantejats. El més greu és que no s’hagi sabut reaccionar a temps per redreçar la situació, cosa que ha permès que la manca d’idees i d’actuacions amb incidència real sobre la situació social del català hagin estat la tònica dominant aquests darrers tres anys. Això sense parlar de la incomprensible descoordinació institucional en un moment en què l’afinitat política de les àrees que gestionen la política lingüística de les principals institucions de les Balears hauria pogut fer créixer exponencialment l’eficàcia de les actuacions.

Potser hi haurà qui ens qualificarà d’imprudents perquè considerarà que amb la nostra crítica només aconseguim donar ales als partits espanyolistes, sobretot al PP, que ja sabem com actua amb el català. A aquests els responem que la prudència no ens ha de fer perdre la capacitat d’analitzar la realitat i de criticar-la. Són molts els qui l’any 2007 varen confiar en el Bloc i que avui se senten defraudats, perquè la seva actuació en política lingüística queda molt lluny del que es comprometien a fer en el seu programa electoral (molt més lluny del que les inevitables concessions a un govern de pacte feien preveure). Sigui quina sigui la fórmula de coalició amb què els partits que integraven el Bloc, amb el PSM al capdavant, es presentin a les eleccions de l’any que ve, hauran de fer molta de feina per recuperar la confiança dels electors en qüestions de llengua. Començar per fer autocrítica i reconèixer que les coses no s’han fet bé pot ser una passa en aquest sentit.

Comentaris

Ben retornats

Jaume | 22/07/2010, 14:47

Heu estat massa temps absents. Ja era hora que tornàssiu amb la vostra realista i punyent anàlisi de la situació sociolingüística del país.

Els aprofitats

Teresa | 22/07/2010, 22:29

Quanta de raó teniu, mallorcalians! Fa temps que un altre mestre nostrat, Gabriel Bibiloni, ja va criticar aquells que, en lloc de servir el català, s’han dedicat a servir-se’n i treure’n profit. Solíem associar aquests aprofitats a un determinat color polític, però darrerament hem vist que també n’hi ha que passen per nacionalistes que s’han apuntat al carro de treure profit del català còmodament asseguts a les seves poltrones governamentals. Bon sous i fora maldecaps. Idò!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb