Mallorcàlia

El PP i les basques

mallorcalia | 16 Març, 2009 09:37

Que el PP no és gaire més que el braç polític de poderosos grups econòmics espanyols, ho sap tothom. Que el seu objectiu principal no és treballar pel benestar de les persones, sinó controlar els mecanismes del poder perquè els grups que serveixen puguin satisfer els seus interessos, també. Que practiquen una ideologia nacionalista espanyola excloent, també. Els ciutadans de les Balears en vàrem tenir una bona mostra durant la legislatura passada, amb la gestió de la sucursal insular dels neoconservadors espanyols al capdavant d’un Govern d’aparador que ens ha deixat nyaps, deutes, destrossa del territori, mesures contra el català i un bon grapat de responsables polítics empresonats.

Ara sembla que la sucursal del PP a les Balears ha tornat a rebre de Madrid la consigna que toca fer renou amb la qüestió lingüística. I els fidels vassalls de la colònia d’ultramar, com xotets de cordeta, s’estan afanyant a complir l’ordre amb diligència. Primer va ser l’exconsellera de Sanitat de Matas, Aina Castillo, i l’endemà l’exvicepresidenta de Matas, Rosa Estaràs. Entre altres coses, pretenen que el català només sigui un mèrit a la funció pública i a la sanitat, i fins i tot volen derogar la Llei de normalització lingüística i el Decret de mínims (aprovat l’any 1997 pel mateix Matas). Argumenten que aquesta legislació contravé l’equilibri entre les dues llengües oficials! Valga’ns Déu! Si el cinisme fos ronya, els del PP tindrien la pell encetada de tant de gratar!

Que tot plegat és pura estratègia política és més que evident. Només un detall: ara fa devers un any, el Tribunal Superior de Justícia de les Balears va anul·lar el Decret 162/2003, amb el qual Matas havia rebaixat el nivell de coneixements lingüístics necessaris per fer feina a l’Administració autonòmica. Us podeu imaginar que ara un Govern del PP pretengués, no rebaixar el nivell de coneixements de català, sinó eliminar aquest requisit? La iniciativa quedaria fora de la llei! I això, la senyora Estaràs, que és llicenciada en Dret i a qui tothom reconeix una intel·ligència notable, ho sap perfectament. Però tant li fa: es tracta de fer tanta demagògia com sigui possible per tapar els escàndols de la seva nefanda gestió de la legislatura passada i per anar esgarrapant vots de la ultradreta, no fos cas que els ultranacionalistes espanyols de l’UPD els guanyin terreny per aquest costat.

Ara bé, aquesta estratègia els pot sortir ben foradada (de fet, ja els hi va sortir a les eleccions del 2007). A les Balears, el PP tradicionalment ha tingut la seva principal pesquera de vots entre la població autòctona catalanoparlant. I a aquesta gent no la podran tenir enganada sempre, encara que qui els vagi a demanar el vot sigui la cara mallorquina i amable del partit que representen gent com Pere Rotger o Antoni Pastor... Com li explicarà la senyora Castillo, a una padrina mallorquina, que entre el metge foraster que no entén el català i ella, que té dificultats per expressar-se en castellà, el PP defensa la llibertat del primer de no saber mallorquí? O com explicarà la senyora Estaràs a qualsevol pare o mare, mallorquins de soca-rel o no, que el bagatge lingüístic que han transmès als seus fills o que aquests han adquirit a través del sistema educatiu no els suposarà cap avantatge a l’hora d’accedir a la funció pública d’acord amb els principis d’igualtat, mèrit i capacitat?

Els mallorcalians de vegades ens demanam què hem fet, com a poble, per merèixer uns polítics disposats a actuar en contra nostra d’una manera tan immoral i execrable. D’una manera que produeix una sensació molt semblant a la nàusea.

Comentaris

La dreta que patim!

Esglaiada | 16/03/2009, 21:11

Que lluny queda aquest PP del partit que hauria pogut ser, ara fa devers 15 anys, en mans de bona gent mallorquina com Cristòfol Soler o Joana Aina Vidal! Però la traïdoria d’un personatge tan tèrbol com Jaume Matas ho va impedir, i avui el PP balear és el que és. Jo no l'he votat mai, però conec gent mallorquina que abans el votava i que ja no ho fa. Ningú és tan beneit de tirar-se pedres damunt la pròpia teulada.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by LifeType - Design by BalearWeb