Mallorcàlia

El Bloc suspèn a Política Lingüística

mallorcalia | 14 Febrer, 2009 09:17

L’estiu de l’any 2007 molts ens vàrem alegrar de saber que el Bloc es faria càrrec de la política lingüística del Govern. El record de la bona gestió de Joan Melià ens feia ser optimistes després del quadrienni negre de desbarats del PP. Però les expectatives no s’han complert, ni de bon tros. Al començament, la directora general, Margalida Tous, va demanar paciència perquè el seu equip era novell i necessitava rodatge. I n’hem tinguda, de paciència, però tot té un límit.

A hores d’ara, Margalida Tous ja ha pogut gestionar el seu primer pressupost, dissenyat d’acord amb el seu projecte d’actuació política. Els sis milions d’euros adjudicats al seu departament per a l’any 2008 no són gaire cosa si pensam en la quantitat de fronts en què s’hauria d’intervenir, però semblen un excés si tenim en compte la magror dels resultats que han produït aquests mil milions de pessetes. De fet, sorprèn que institucions més petites, com l’Ajuntament de Palma o el Consell de Mallorca, amb pressuposts molt més reduïts, siguin capaces de tirar endavant iniciatives molt més ambicioses que les promogudes per l’equip de Tous, la majoria de les quals no tenen gaire més volada que les que feia el PP, quan no són exactament les mateixes (n’hi ha prou que faceu una ullada a la seva pàgina web per comprovar-ho). Què se n’ha fet del pressupost? Convindria que qualcú ho explicàs.

També hem tingut paciència esperant un pla de normalització lingüística que no arriba mai. El mes de maig passat, Margalida Tous va anunciar a la premsa que havia iniciat una roda de contactes amb representants de diferents àmbits de la societat perquè fessin contribucions a aquest pla, que havia d’estar enllestit a final d’any. La majoria ens vàrem alegrar d’aquell anunci, tot i que n’hi va haver que ho interpretaren com una maniobra per curar-se en salut just dos dies abans d’un acte reivindicatiu de l’OCB per demanar una acció més decidida del Govern en política lingüística. Finalment, el temps sembla haver donat la raó als més escèptics, perquè, superat de molt el termini anunciat, no tenim notícia que s’hagi aprovat cap pla.

Ja ha passat una tercera part de la legislatura i els mallorcalians tenim la sensació que la ineficàcia i la manca d’idees que vàrem denunciar fa uns quants mesos continuen presidint el departament que dirigeix Margalida Tous. Fer política lingüística no és aconseguir titulars a la premsa espanyolista perquè s’ha editat un tríptic o s’ha enviat una carta a una companyia aèria. Fer política lingüística no és fer campanyes publicitàries buides de contingut. Fer política lingüística és planificar i executar accions eficaces que incideixin en la societat i que tenguin repercussions reals en la vida de les persones.

Estaria bé que els responsables del Bloc començassin a valorar críticament la situació i es plantejassin si la nostra societat es pot permetre el luxe de continuar malbaratant aquesta oportunitat. Si no són capaços de reaccionar aviat, costa d’imaginar amb quina cara ens vindran a explicar el seu programa en política lingüística quan, d’aquí a no res, ens truquin a la porta per demanar-nos el vot. Qui serà el babau que se’ls creurà, aleshores?

Comentaris

Política Lingüística

JAUME | 14/02/2009, 11:09

El tema de la llengua no és malauradament una qüestió gens prioritària per a aquest govern que es diu progressista i d'esquerres. Basta veure les darreres actuacions de la inepta consellera Bàrbara Galmés. En qualsevol cas tinc la sensació que tota la feina la fa l'OCB. Del famós pla de normalització per a Palma ja ni es recorda ningú.... La llengua ha de ser quelcom absolutament prioritari i tractada com una qüestió d'estat, i de manera transversal. No des d'una esquifida direccioneta general

Tou vol dir buit, sense contingut!

Neus | 18/02/2009, 06:51

El cas de Margalida Tous em recorda la frase de Marx (de Groucho no de Karl): Emergint del no-res hem assolit les més altes cotes de la misèria!
Si algú creia que el solc llaurat per JOAN Melià seia continuat, després del NO-FER-RES de MIQUEL Melià, per Margalia Tous anava ben errat de comptes. Ha fet bo el seu predecessor! Sí, ho heu llegit bé, el del PP no s'equivocava mai (això tenen de bo la inoperància i la desídia), ella en canvi fa malbé tot el que toca i amb ella la reculada és progressiva. El desprestigi de la llengua, amb casos com el de Midelman, i la regressió de l'ús són fets que no s'arreglen amb una potadeta teba i tímida, sinó amb una actuació digna, enèrgica que enalteixi l'orgull de pertinença a la comunitat lingüística catalana!

vida fàcil

Visconti | 18/02/2009, 09:51

No hi ha res més perillós que la mediocritat. Per cert, què se n'ha fet de na Cathy Sweeney? Va tenir la dignitat de declarar-se impotent i desferrar-se de la cadira? No pas ànsia que na Tous pateixi cap atac de dignitat. Per Artà sabem bé de quines egües venim! El mal és que es rodeja d'un grupet de dames d'honor que li riuen les gràcies i li venten les mosques! Allò que hauria de fer és establir fil permanent amb en Joan Melià i en Toni Artigues (gent fenera i de bon cap) i seguir les seves pautes. O és que no vol fer ni brot?

Preguntes innocents

Maria T. | 21/02/2009, 11:27

IMPRESCINDIBLE! visitau el blog de Cil Buele. promocat.cecili.cat/post/65896

Són parents Kaime Martorell i Antoni Martorell d'IB3? I na Tous té res a veure amb els Tous del momument de la Feixina?

IB3 com els crancs!

De reculada! | 21/02/2009, 23:26

Algú ha llegit, en el Diari de Balears digital, els comentaris que hi ha al darrer article de Joan Melià (tv3 i ib3 com els crancs). Són molts els que criden: TORNA, JOAN! Però són més els qui mostren la seva decepció total amb els partits que integren el govern.

I ara... NA NANDA!

Emmalaltida d'haver votat! | 22/02/2009, 08:42

Ja hi som tots (i totes). Na Tous i na Nanda deuen haver estudiat al mateix institut pessemero.
L'Ajuntament de Palma acaba de rebaixar fins nivell A (no a nivell B com el PP, no) l'exigència per nous contractats... de TITUTLACIÓ SUPERIOR!
Si algú tengués un poc de vergonya, seria molt d'agrair!

NO ES REBAIXEN els requisits de català a l'Ajuntament.

Bloc de na Nanda | 25/02/2009, 13:44

El passat diumenge, a un diari local, es podia llegir a tota plana (i en edició de diumenge!!!) diverses informacions que podien conduir a error i confusió. La informació feia referència als perfils lingüístics contemplats a la RLF (Relació de Llocs de Feina) de Cort i duia com a títol: "Cort rebaixa els requisits de català"
Davant la confusió que s'ha generat i la demanada d'explicació per part dels afiliats, els simpatitzants, els funcionaris, els usuaris i els amics, creiem que és important puntualitzar:


-L'Ajuntament de Palma NO ha fet cap rebaixa en els nivells de català requerits a la RLF.
-Els nivells de català de l'Ajuntament fins ara vigents són diferents als requerits pel Govern (en alguns casos per davall i en alguns casos per damunt).
-El mes d'octubre el Govern aprovà un nou Decret per revisar adequadament els requisits lingüístics a la Funció Pública. Des d'aquest moment, des de l'Ajuntament començàrem a fer feina per adequar l'RLF local a l'esperit i contingut del Decret Autonòmic.
-Després de diverses reunions i negociacions, dia 12 de febrer es va arribar a un acord per part de la Comissió Tècnica d'elaboració de la nova RLF, per tal de modificar els perfls lingüístics i adaptar-los al Decret 1124/2008 del Govern.
-Els sindicats varen votar a favor d'aquesta proposta.
-Està previst que la Junta de Govern de dia 4 de març aprovi definitivament aquests perfils lingüístics.
-Evidentment, els processos selectius de l'oferta pública 2008 es feren en base a la RLF vigent en aquell moment i, per tant, tenien en compte els perfils lingüístics anteriors a la revisió que estam a punt d'aprovar.
-EN CAP CAS HI HA HAGUT CAP REBAIXA DELS REQUISITS. ESTAM A PUNT D'APROVAR UNS PERFILS DE CATALÀ MÉS ELEVATS I COHERENTS AMB EL DECRET AUTONÒMIC.
Gràcies per la vostra atenció, i disculpau les molèsties.

Nanda o Balears?

Jo mateix | 25/02/2009, 15:18

Podeu triar, creure-vos el que diu el Balears... diari amb molra credibilitat (...) ,o creure-vos el que diu aquí, www.nanda.cat/post/65986 na Nanda, persona incansable, i que fa molt més que molts que només es dediquen a canviar el país des de la cadira i l'ordinador. Més propostes en positiu, i menys desencant, és el que necessita el nostre país.

Parcial

jo | 26/02/2009, 10:32

Perquè moderau els blogs? Ho dic perquè abans he enviat un comentari, ja fa 24 hores, i no me l'heu volgut publicar. Quina és la vostra intenció? Millorar el país? O ridiculitzar a un partit en concret? Lo dit... el que ha publicat el Balears és flas: NO S'HAN REBAIXAT ELS REQUISITS DE CATALÀ.

Aclariment de Mallorcàlia

Col·lectiu Mallorcàlia | 27/02/2009, 00:03

Els mallorcalians coneixíem la notícia sobre els nivells de català exigits a Cort que va sortir publicada a "Diari de Balears" diumenge passat, però no li vàrem voler donar crèdit perquè intuíem que no s’ajustava a la realitat. Per això, abans de dedicar-hi cap article, ens vàrem estimar més esperar que, qui tingués la informació per desfer el malentès, la facilitàs a l’opinió pública. No cal dir que ens alegram molt que la nostra intuïció fos encertada i que l’Ajuntament de Palma estigui a punt d’aprovar uns perfils lingüístics ajustats a les necessitats de funcionament d’aquesta institució. Així mateix, felicitam les persones que, amb la seva feina, han contribuït a fer que això fos possible.

Cordialment,

Col·lectiu Mallorcàlia

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb