Mallorcàlia

«Ara és la teva. Parla en català»: crítica raonada a un eslògan desafortunat

mallorcalia | 30 Maig, 2008 08:35

Aquests dies s’ha presentat a la premsa la campanya «Ara és la teva. Parla en català», promoguda pel Govern, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma. Ens alegram que aquestes tres institucions hagin decidit coordinar esforços. I ens agradaria poder felicitar-les pel bon resultat d’aquesta coordinació. Però, francament, vist el que es va presentar l’altre dia a la premsa i el que podem veure aquests dies pels carrers, ens temem que haurem de reservar la nostra felicitació per a una ocasió millor.

La campanya consisteix en una sèrie d’anuncis que es difonen a la premsa, a través de tanques publicitàries i mitjançant diversos productes de marxandatge (gorres, camisetes, etc.). L’eslògan central (i no sabem si únic) de la campanya és «Ara és la teva. Parla en català». És un eslògan que trobam poc encertat. I intentarem explicar per què.

La primera part juga amb el doble sentit de l’expressió «ara és la teva». Els ciutadans que pensam que, efectivament, el català és la nostra llengua entenem que el missatge que ens volen fer arribar és: «ara ha arribat la vostra oportunitat, el moment tan esperat de poder emprar el català sense entrebancs sempre que vulgueu». Però els mallorcalians no hem notat cap canvi significatiu que ens faci pensar que ara això és així. I, és clar, la realitat no deixarà de ser com és perquè un eslògan publicitari proclami com ens agradaria que fos. D'altra banda, què deu voler dir, aquest ara? Quina és la diferència entre ara i abans? Hi ha hagut cap canvi qualitatiu remarcable en la política lingüística del Govern de les Illes Balears, per exemple, que faci pensar que ara resulta més fàcil emprar el català que abans? O aquest ara vol dir, simplement, «ara que governam nosaltres, els qui defensam la llengua»? L'experiència d'aquest darrer any ens ha demostrat, ai las!, que el fet que governin els defensors de la llengua no és necessàriament una garantia de gestió política eficaç a favor de la llengua i dels qui la parlam.

L'altre sentit de l'afirmació deu anar adreçat a les persones que consideren que la seva llengua no és el català, sinó una altra. Els mallorcalians ens demanam com deuen rebre el missatge, aquestes persones? Si s’hagués expressat d’una altra manera, més com un oferiment a compartir, els qui parlen altres llengües podrien haver-se sentit convidats a incorporar el català al seu bagatge personal, al costat de l’altra llengua o les altres llengües que tenen per pròpies. En canvi, l’eslògan de la campanya («ara és la teva») sona tan impositiu i excloent, que sembla més aviat un intent d’intromissió institucional en la vida privada dels individus. Una intromissió que en el millor dels casos serà rebuda amb indiferència.

Però segurament la part més criticable de l’eslògan és la segona: «parla en català». El publicista a qui se li va acudir no degué passar de primer de carrera, perquè tothom sap que fa dècades que en publicitat s’evita expressar de forma imperativa el comportament que es pretén induir en els individus. Des del «Beba Soberano!», dels televisors en blanc i negre dels anys seixanta, al «T’agrada conduir?», dels nostres dies, la publicitat ha evolucionat molt en les formes i en la sofisticació del missatge. Sembla, però, que els caps pensants de la nostra política lingüística no han passat de les estratègies de màrqueting de fa quaranta anys.

En definitiva, molts de recursos malbaratats en una campanya de contingut i objectius poc clars, amb un eslògan desencertat i que dubtam que tengui cap efecte sobre el comportament dels ciutadans o sobre la seva visió de la nostra llengua. Segons com, de fet, que no tengui cap efecte és el millor efecte que en podem esperar.

Comentaris

quanta raó teniu!

anonim | 31/05/2008, 08:59

Som fermament defensora de la normalització lingUística i de la necessitat de campanyes de sensibilització positiva, però, quanta raó teniu!. S'hauria de retirar aquesta campanya i destinar els doblers públics a una altra més ben feta!

Això tenim!

Joan | 03/06/2008, 15:28

Teniu raó amb això de la manca de subtilesa de l'imperatiu emprat, però quant a la resta... no crec que calgui culpar el govern. ¿Que no s'ha notat cap canvi qualitat dels d'abans als d'ara? És clar: el poble és el mateix. Els balears continuen sense donar importància al tema lingüístic (i cultural en general). En conseqüència, els polítics o bé se n'aprofiten (cas Delgado) o bé es deixen dur per la inèrcia. No esperem que els governants ens solucionin un assumpte que, no ens enganem pus, és a les nostres mans i no a les seves.

Re: «Ara és la teva. Parla en català»: crítica raonada a un eslògan desafortunat

joan | 04/06/2008, 14:33

Doncs què voleu que us digui?! Jo tampoc la trob tan nefasta, aquesta campanya. Sigui com sigui seguesc pensant que el que necessita el català per sobreviure no són campanyes institucionals, sinó legislació a favor: bastant més barateta que les campanyes, però clar, necessita coratge polític, i d´això n´hi ha poc.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by LifeType - Design by BalearWeb